Nu schulden wegwerken, kan dat?

Nu schulden wegwerken, kan dat?

Niemand vindt het leuk om over schulden te praten. Of tenminste, het is moeilijk om over schulden te praten als je nog in de schulden zit. Toen ik afstudeerde had ik een schuld van 20.000 euro. Ik baalde ontzettend, omdat ik geen goede baan kon vinden na mijn afstuderen. Mijn bul leek niets waard. Nederland zat toen in een economische crisis en dat had invloed op mijn leven.

Ik was ook boos op mezelf, omdat het niet nodig was om zo een hoge studieschuld te hebben. Ik werkte altijd tijdens mijn studie, mijn ouders hielpen mij financieel met het overgrote deel van mijn studie, ik had studiefinanciering etc. Die studieschuld heb ik alleen opgebouwd tijdens mijn master.

Mijn master duurde langer dan nodig, omdat ik inmiddels projectmedewerker werd bij een organisatie en ik minder gemotiveerd was om mijn voltijdse studie af te ronden. Na een studie break, terwijl ik gewoon nog stond ingeschreven als student op de universiteit, begon ik mezelf te herpakken. Ik zegde mijn baan op, ging vrijwillig stage lopen – let wel, ik kreeg een goede vergoeding – en rond mijn studie af. En toen belandde Nederland dus massaal in de crisis.

Visie over geld

Het duurde even voordat Nederland uit die crisis kwam en dat ook zichtbaar was op de arbeidsmarkt. Met mijn hele masterstudie kon ik uiteindelijk aan de slag als… assistent. Dit was echt niet wat ik voor ogen had, maar ik kon wel met mijn schamele salaris etc. mijn studieschuld afbetalen. Ik was zo vastberaden om mijn studieschuld super af te lossen, want ik wist dat ik dit probleem zelf had veroorzaakt.

Mijn gedrag zou moeten veranderen. De manier hoe ik naar geld keek zou anders moeten zijn. Geld moest rollen, maar nu graag de juiste kant op! Geld is niet het belangrijkste, maar het is wel belangrijk. Goed met geld omgaan is hetzelfde als slimme en wijze keuzes te maken. Je kunt geen geld uitgeven dat je niet hebt. Geld lenen is rente betalen.

Om mijn gedrag aan te passen, had ik wel een doel nodig, zodat ik een focus kon houden. En ja, ik had een doel: schuldenvrij leven, of in ieder geval zo veel mogelijk. Nadat ik mijn schuld had afgelost, bleef ik besparen, zodat ik leuke dingen kon doen. Dat was ook een doel. Op een gegeven moment liet ik het besparen los: ik had een goede baan, kreeg kinderen en deed andere uitgaven.

Nu ben ik ondernemer geworden, zodat ik de balans tussen werk en privé zelf kan bepalen. Ik ben weer aan het budgetteren, zodat ik ook beter prioriteiten in mijn leven kan stellen. Ik onderzoek in hoeverre het lukt om financieel onafhankelijk zijn. Doordat je onafhankelijk wordt, ben je wel meer verantwoordelijk voor je eigen omzet en winst.

“Geld is niet het belangrijkste, maar het is wel belangrijk.”

Aflossen van schulden

Ik ben zo aan het typen, dat ik dus helemaal vergeten ben om te zeggen hoe ik mijn schulden heb afgelost. Ik loste elke maand automatisch af. Daarnaast gebruikte nagaan alles om mijn schulden af te lossen. Verkocht ik was op marktplaats, dan ging het in het potje stufie aflossen. Kreeg ik een bonus of gratificatie op het werk? Dat ging ook in die pot. Elke financieel bedankje of extraatje ging die kan op.

Als ik promotie kreeg, hield ik mijn kosten of uitgavenpatroon hetzelfde zodat wat ik meer verdiende als aflossing gebruikt kon worden. Ik hield wel een kleine buffer aan, om zo niet weer in de schulden te belanden. Kortom, de inkomsten moeten hoger en de kosten moeten lager zijn. Een buffer is handig voor de onverwachte uitgaven met hoge prioriteit. Ik zou het bijvoorbeeld vreselijk vinden om een koelkast op afbetaling te moeten kopen. Je betaalt rente en bent dus uiteindelijk duurder uit.

Mijn Stappenplan

  • Reken uit hoeveel je per maand kunt missen
  • Los maandelijks automatisch een bedrag af
  • Ga na of je meer geld kunt verdienen (extra werk, promotie, ander werk)
  • Alles wat je extra binnenkrijgt, kan meteen in het potje met de label: aflossen
  • Los incidenteel zoveel mogelijk af

Een studieschuld is volgens mij de goedkoopste en makkelijkste lening die je kunt aflossen. Heb je meerdere schulden? Ga na welke de hoogte rente heeft en wat je daadwerkelijk per maand moet aflossen. Probeer de grootste kostenpost meteen aan te pakken. Goed, dat was mijn TEDx Talk over schulden en hoe die af te lossen. Wil je een keer over je eigen schulden vertellen, hoe je die bijvoorbeeld hebt afgelost? Stuur me een berichtje via het contactformulier.

0 reacties op “Nu schulden wegwerken, kan dat?