Pas op voor Black Friday!

Pas op voor Black Friday!

25 November is het Black Friday. En in aanloop naar die bewuste dag zie ik dat veel ondernemers reclame maken met een pre-Black Friday actie. Ik weet dat grote bedrijven zich al geruime tijd voorbereiden op Black Friday. Het voelt een beetje als de grand opening van het koopseizoen.

Na deze zwarte vrijdag volgen al gauw Cyber Monday en de Sinterklaas- en kerstaankopen. Ik houd van korting. Echt, ik houd van een goede deal. Waarom 100% betalen als je ook 70% of minder kunt betalen? Ik gebruik die 30% dan toch liever voor iets anders.

Het is geheel begrijpelijk om te wachten op Black Friday. Je hebt dan het idee dat je een koopje te pakken hebt op die dag. Maar is dat ook wel zo? Begin je al te twijfelen? Heb je ooit van nepaanbiedingen gehoord?

Nep-aanbieding op Black Friday?

Natuurlijk kunnen bedrijven zeggen dat ze iets met fikse korting verkopen als ze bijvoorbeeld in aanloop van deze commerciële dag eerst hun prijzen flink hebben verhoogd. Stel dat ze de laatste tijd adverteren met een verkoopprijs van 100 euro. In hun Black Friday folder staat 25% korting op die bijzondere dag. Dat is 25 euro korting. Ik zeg doen. Je betaalt dan 75 euro. Hoe voel je je als je erachter komt dat die prijs altijd al 75 euro is geweest? En na die actie ook 75 euro blijft? Misschien was de prijs zelfs eerst 67 euro. Dan voel je je echt belazerd. Je wordt dan opgelicht.

Slechte deal

Je wordt voor de gek gehouden met een grote “van-prijs” die niet klopt. Hoewel het bij de wet is vastgelegd dat het niet mag, gebeurt het toch geregeld!

“(…) winkels mogen consumenten niet op het verkeerde been zetten met doorgestreepte prijzen. Volgens de wet moet een product daadwerkelijk voor die ‘van-prijs’ zijn verkocht. De ACM houdt daarbij een periode aan van drie maanden.” Business Insider

ACM staat voor Autoriteit Consument & Markt, onafhankelijke toezichthouder binnen de overheid.

Waarschuwing

Zoals Radar al aangeeft, weten verkopers dat wij als consumenten gevoelig zijn voor de van-voor-prijs. Ook de adviesprijs doet wat met ons. Wees daarom gewaarschuwd en ga niet voor de eerste de beste Black Friday deal. Onderzoek eerst of je een goede deal te pakken hebt.

Sowieso raad ik het aan om de consumentenbond te volgen. Ze geven gratis informatie, maar een deel van de informatie is afgeschermd voor betalende leden. Je kunt al veel leren van de gratis informatie – dat doe ik namelijk ook.

De consumentenbond hanteert vijf voorwaarden of criteria om te weten of je als koopjesjager de beste deal te pakken hebt.

  1. De consumentenbond moet het product hebben getest.
  2. Het product moet een voldoende scoren in hun test.
  3. Het product moet bij een grote (online) winkel te koop zijn en moet binnen 1 week worden geleverd.
  4. De prijs moet in een maand minimaal 10 tot 15% minder zijn t.o.v. andere bekende winkels.
  5. De prijs mag in de afgelopen 3 maanden niet zijn verhoogd bij andere bekende winkels.

Doe onderzoek

De laatste twee regels over de prijs vond ik vooral interessant, want zo kun je nagaan of je op Black Friday een goede deal binnen hebt.

Als je niets nodig hebt, neem dan ook niet de moeite om te kijken of je een beste deal kunt vinden. Breng jezelf niet in de verleiding. Heb je wel wat goede deals nodig? Lees dan verder om de kooptechnieken van een echte koopjesjager te begrijpen.

Stel dat je op zoek bent naar een Airfryer. Tot nu toe ben je erg gecharmeerd van het merk Philips. Je hebt een groot gezin, dus de XXL is wat je nodig hebt. Grillfunctie gebruik je nooit, maar lekkere friet eten met je gezin zie je wel zitten.

Grote online winkels

Je ziet op Bol.com en op Amazon.nl een goede deal. Je belandt ook nog even op de website van de consumentenbond. Je weet dat ze dit soort zaken altijd uitstekend in de gaten houden.

Chips, speciaal voor hun leden gaan zij op jacht naar Airfryer deals. Jij bent geen lid. Je kunt wel een zevendaagse trial aanvragen, dan kun je lekker hun testen lezen, voor zeven dagen lang! Dat is de makkelijke optie.

Kun je om de een of andere reden dat niet doen, dan kun je altijd nog zelf kijken naar de prijsontwikkelingen van de afgelopen periode (1 maand, 3 maanden, 6 maanden, 1 jaar, alles) bij Tweakers. Daar kun je ook de prijs vergelijken bij de verschillende online winkels.

De laagste prijs van het Philips Airfryer voorbeeld was 232 euro op 24 oktober 2022. In de tweede week van november 2022 is de prijs 259 euro. Hoeveel kost de Philips Airfryer XXL HD9653/90 op Black Friday? Of op het moment dat jij deze blog leest?

Laat het weten

Ik ben erg benieuwd naar je ontdekking. Misschien heb je een super deal te pakken, dat zou geweldig zijn. Zie je een super slechte deal of een nep-aanbieding, dan hoor ik het ook graag! Stuur me een berichtje.