De keuken in en besparen: 10 bespaartips

De keuken in en besparen: 10 bespaartips

Pak elke keer een ruimte aan om te kijken hoe je thuis kunt besparen. In deze blog geef ik 10 bespaartips in de keuken. In de keuken bereid ik eten voor en ik heb er ook mijn voorraadkast staan. Wij scheiden ook afval thuis in de keuken.

1. Doe zelf energiezuinig

Koken kan echt een stuk energiezuiniger als je een deksel op je pan zet. Zo wordt je pan sneller warm en behoud je ook de warmte langer. Je eten kan ook wel enkele minuten doorgaren door de warmte op de kookplaat.

2. Boodschappen

Ik zal apart een blog over boodschappen schrijven. Dit is belangrijk onderdeel, omdat je dan alles in huis haalt en dat grotendeels eerst in de keuken belandt. Probeer voordelig in te slaan, dus acties 2 halen en maar 1 betalen. Je kunt het thuis zo sorteren dat je snel overzicht hebt van je voorraad.

3. Afval hergebruiken

We scheiden afval in de keuken. Papier gaat in de papierbak, plastic wordt gesorteerd en groente en fruit gaat in de compostbak. De rest gaat in de vuilnisbak. Als de kinderen willen verven dan kijken ze zelf of ze ook iets in de papierbak kunnen gebruiken. Glazen jampotten en sapflessen kun je ook hergebruiken natuurlijk. Sommige plastic bakken gebruik ook om weer het een en ander in te vriezen.

4. Minder weggooien

Probeer minder eten weg te gooien. Is een banaan overrijp? Geen nood, snij het in stukjes en vries het in. Je kunt daar weer een lekkere smoothie van maken. Heb je teveel pasta klaargemaakt? Vries het in, dat kun je weer op een andere dag opeten.

5. Schoonmaken

Om de boel hygiënisch te houden wordt de keuken het vaakst schoongemaakt. Mensen zijn geneigd om voor de A-merken te gaan. Het is niet zo dat A-merken perse beter zijn. Ze hebben vaker een groter budget voor marketing en reclame. In de keuken gebruik ik een oude spray fles. Als het leeg is, schenk ik een dopje multireiniger in en voor de rest water. Ik maak zo mijn aanrecht schoon. Je kan ook oude doekjes maken of gebruiken om de keukentafel etc. schoon te vegen.

6. Zelf vullen

In de keuken gebruik ik ook handzeep. Ik heb een zeepdispenser gekocht die ik steeds kan navullen met wash gel of douchegel. Je hoeft niet perse iets te kopen. Als je ooit een gevulde dispenser hebt gekocht, raakt die vast een keer leeg (snap je h’m?).

7. Waterverbruik

Soms vergeten we hoe kostbaar water is en dat is jammer. Laat de kraan niet lopen, omdat je graag warm water wil. Vang het op. Was je fruit en groenten? Vang het op en gebruik het om je planten nat te maken.

8. Elektriciteit

Bekijk je energiecontract nog eens. Bestaat er zoiets als dal- en piekuren? Maak daar gebruik van, zet de vaatwasser aan in de daluren. In de zomer gebruik in de oven minder dan in de winter. In de winter gebruik ik de warmte ook om de keuken op te warmen. In de zomer vind ik het al heet zat.

9. Knip het

Je kunt langer met een schuursponsje doen door het doormidden te knippen. Die keukenschaar kun je ook gebruiken om om verpakkingen goed open te krijgen. Zo krijg je er echt alles uit.

10. Tijd is ook belangrijk

De laatste tip in deze blog bespaart geen geld maar wel tijd: berg hand- en theedoeken in de keuken. Dat geldt ook voor de vaatdoekjes. Hetzelfde geldt voor de schoonmaakmiddelen. Je hebt de spullen zo bij de hand.

Heb je zelf een wat keuken bespaartips? Laat het weten. Stuur me een berichtje via het contactformulier.

PS Houd aanbiedingen online in de gaten, zoals bij Bol.com.