Eerder in het jaar nadenken over kerst

Eerder in het jaar nadenken over kerst

Low budget kerstfeest // goedkope maar leuke kerstmis!

Hallo lieve lezer!

Ik wil jullie eraan herinneren dat je het hele jaar door aan kerst mag denken, als je het een leuk (familie)feest vindt. Zelf heb ik er niet zoveel mee, ik vier liever geen kerst. Ik vind het een hele commerciĆ«le hype. Maar ik ben er toch voor gezwicht sinds mijn kinderen geĆÆnteresseerd zijn geraakt in dit heel fenomeen. Vooruit dan maar, dacht ik.

Ik haat kerststress

Voorkom kerststress, plan op tijd. Denk na wat je wil tijdens deze periode. Wil je het alleen als gezin vieren? Of met andere mensen? Houd de aanbiedingen in de gaten en sla ‘groots’ in (bijvoorbeeld drinken en versnapering zoals chips). Met groots bedoel ik ook: maak zelf je plakjes vlees en groenten voor je gourmet als je dat dit jaar (weer) wil doen. Hoeveel gangen heeft jouw kerstmenu? Misschien kun je al iets invriezen voor het kerstdiner. Als je inslaat, moet je het ook goed wegzetten, zodat je het later niet vergeet! Schrijf desnoods op wat je al hebt en wat je nog nodig hebt. Afvinken de boel – ik bedoel je checklist.

Kerstcadeau

Wacht niet op de kerstaanbiedingen wat cadeautjes betreft. Vaak zijn ze helemaal geen aanbiedingen. Soms heb ik zelfs mijn twijfels wat Black Friday op Bol.com en Amazon.nl betreft… is het dan echt goedkoper? Het goedkoopst van het jaar? Je weet het alleen als je de prijzen goed in de gaten houdt.

Als je nu al cadeautjes koopt en die wegzet, dan heb je ruim op tijd wat. Dit jaar doen we het rust aan. We vieren hier ‘light’ Sinterklaas, kerst en Driekoningen. In Spanje wordt Driekoningen echt groots gevierd. Er wordt van alles gegeven aan kinderen en er wordt uitgebreid gegeten. Soms worden hele restaurants afgehuurd, zodat de hele familie bij elkaar kan zijn. Grote cadeaus worden gegeven, speelgoed, kleding, accessoires etc.

Bij cadeautjes hoort ook inpakpapier. Het hoeft helemaal geen standaard kerstpapier te zijn he. Denk erom, laat je niet gek maken! Bruin inpakpapier is volgens mij het goedkoopst, maar kies voor wat zachter materiaal. Je kunt het zelf opleuken met een lintje, washitape, een tekening of een sticker. Kijk op Pinterest voor inspiratie.

Kerstversiering

Als je echt in de kerstsfeer wil zijn, dan moet je wel een beetje nadenken over kerstversiering. Ik heb een kerst-tas met decoratie spulletjes die ik door de jaren heen heb verzameld. Kerstspullen koop ik doorgaans – na kerst, want dan is er uitverkoop. En wie houdt niet van sale? Voor mij geldt: houd het simpel. Ik vind het ook leuk om tijdens de kerstvakantie wat met de jongens te knutselen en ergens op te hangen. Zo houd je ze in de vakantie zoet en heb je gratis versiering! Wees creatief!

Wij hebben een heleboel dennenbomen in de buurt, daar maak ik elk jaar wat versiering van (van de takjes bijvoorbeeld).

In plaats van in de stress te schieten kun je je energie beter gebruiken om over maaltijden, spelletjes etc. na te denken. Ik ga mijn oven vaker gebruiken, zodat het huis ook meteen verwarmd wordt. Hopelijk houdt dat de energierekening in balans. De kinderen willen dan pizza’s bakken! En wellicht ook een taart?! Ik kan een kerstmaaltijd maken met aardappeltjes in de oven, misschien?

Kerstkleding

Mijn oudste zoon heeft een gouden strik en als hij iets bijzonder heeft, heeft ie die graag om. Die strik geeft zijn hele outfit een hele andere look. Zo simpel kan het dus zijn. Een bijzondere ketting die je nooit om je nek hebt. Die net te grote oorbellen die je nooit in hebt….. kerst is het moment. Het is nu of nooit. Nu dus.

Samen zijn

Ik gaf al aan dat de kerstvakantie een periode is om veel samen te zijn en te knutselen met de kinderen. Je kan ook een wandeling maken en wat DIY (lees: zelfgemaakte) kerstkaarten in de brievenbus bij de buren gooien. Denk ook aan kinderen die het minder hebben, laat je kinderen nadenken welk speelgoed ze door willen geven aan een ander. En wellicht willen ze ook iets doen met hun zakgeld.

Kijk op Pinterest wat je allemaal kunt doen! Raak niet in paniek, maar bereid je erop voor. Heb je een gouden tip voor mij? Stuur me een berichtje.