Een jaar lang geen kleding kopen

Een jaar lang geen kleding kopen

Kleren in de kleerkast én besparen

Begin 2022 zei ik met mezelf: ik heb mijn eigen challenge, ik ga geen kleding kopen in dit jaar. Ik wilde bezuinigen en weten wat ik in mijn kledingkast had. Door de jaren heen heb ik verschillende soorten kleding gekocht: werkkleding, zwangerschapskleding, net bevallen kleding etc. Ik houd niet van shoppen, maar ik vond het ook vreselijk om elke dag in dezelfde outfit rond te lopen.

Als ik een goede deal zag, bestelde ik het – vaak online. Verder heb ik best een makkelijke maat en kreeg ik ook vaak kleding. Al met al had ik op een gegeven moment kleding in mijn kleerkast die ik nooit meer aantrok. Ik ging niet meer naar kantoor, werd niet meer zwanger, gaf geen borstvoeding meer, hoefde niet meer op te treden als zangeres… ik had zelf kleding met de bon in de kast hangen. Zucht.

Overzicht kledingkast

Ik besloot dat het anders moest, want ik had geen overzicht meer. En uiteindelijk droeg ik elke dag dezelfde outfit. Schandalig he. Ik heb zakken met kleding weggedaan. Ik werd niet blij van de kleding en de kleding werd niet blij van mij. Hopelijk zijn er nu andere mensen die wel een vreugdedansje maken in die kleding. Kleding die lekker zat, maar niet meer om aan te zien was, heb ik weggegooid. Sommige kledingstukken heb ik hersteld of aangepast. Van een lange broek maakte ik een korte broek. Simpel klusje.

Kleding challenge

De challenge bestond niet alleen uit het niet kopen van kleding. Ik moest ook weer werk kleren aan die ik normaliter alleen naar kantoor droeg. Ja, ik werk remote, en ja, het is niet raar om thuis een blazer in de winter aan te hebben. Het was even een verandering van mindset (denken).

Om nog meer overzicht te hebben, besloot ik de winterkleding in mijn koffer te doen. Dat deed ik eerder al, maar nu ging het bewuster. Dit geldt niet voor de kleding die in mijn kledingkast hangt. In de winter wil ik kijken hoe ik een deel van mijn zomerkleding in mijn winter outfit kan verwerken. Ik heb sinds jaar en dag bijvoorbeeld geen maillot meer aangehad. Misschien is dat wel te combineren met dat ene rokje.

Dank je wel dat je mijn eigen TedX verhaal hebt gelezen over mijn leven en de kleerkast. Hier onderaan even in telegramstijl de bespaartips die ik wil meegeven.

MamaBudget.nl

Houd overzicht. Welke kleren trek je nooit meer aan? Waarom niet? Wat moet, kan en mag weg?

  • Geef jezelf een challenge. Koop voor een half jaar geen kleding. Misschien lukt een jaar ook wel.
  • Denk ik seizoenen. Welke kleding is geschikt voor de zomer? Kun je dat ook gebruiken voor de winter?
  • Koop in de sale. Uitverkoop is het moment om kleding te kopen die allang op je verlanglijstje stond. Ga voor tijdloos en uiteraard de kleuren die je goed staan. Sinds ik in Spanje woon, loop ik minder in donkere kleding rond.
  • Wees creatief. Wat kun je zelf repareren of omtoveren tot een ander kledingstuk? Bedenk nieuwe combinaties van outfits.

PS In de zomer heb ik tijdens mijn vakantie wat schoenen gekocht (ik had geen zomerse schoenen en gek genoeg is mijn maat moeilijk verkrijgbaar), twee onderhemdjes en sokken. Het was dus even een korte challenge break. Ik ben klaar voor de winter!

Laat me even weten of jij ook een challenge met jezelf aangaat. Ga je de komende maanden geen kleding kopen? Waarom wel of niet? Heb je een tip? Stuur me een bericht via het contactformulier.