Budgetvriendelijk weekmenu

Budgetvriendelijk weekmenu
Weekmenu

Wat eten wij vandaag?

Hoofdmaaltijden inspiratie voor elke week!

Ik zit in de Facebookgroep ‘Vrekken & Consuminderen’. Je ziet daar echt van alles voorbij komen als het gaat om besparen: van een weekmenu tot aan douchen. Vaak is het best inspirerend. Soms vind ik het wel heftig hoor, dat mensen bespaartips dus vragen, omdat ze echt niet meer rondkomen.
Of dat er mensen in Nederland zijn die hun gas laten afsluiten, omdat ze die rekeningen niet meer kunnen betalen. Fijn als ze over zouden kunnen gaan naar elektriciteit, maar steeds minder mensen kunnen ook die torenhoge rekeningen te betalen. Even snel zonnepanelen aanschaffen, zit er voor velen niet in. Ja, armoede bestaat ook in Nederland!

Lekker, snel, budgetvriendelijk & gezond

In dit artikel wil ik je wat inspiratie geven voor wat maaltijden in de week. Ik houd niet van koken, maar wel van lekker eten. Ook geniet ik er echt van als mijn jongens genieten van het eten.
Ik hoop dat het jou ook lukt om lekkere, snelle, gezonde en budgetvriendelijke maaltijden voor te bereiden. Zelf kook ik elke keer zowat voor twee dagen, zodat ik niet elke dag in de keuken hoef te staan.

Noch vlees, noch vis

Vlees kun je weglaten, lekker vega! Thuis eten we eerlijk gezegd nog niet zoveel vega. De stap is door de jaren heen wel gemaakt om minder vlees te eten. Je hoeft niet twee kippenboutjes op te eten, een is ook meer dan genoeg!
Vlees kun je ook vervangen met een ei of andere goedkopere producten die ook veel eiwitten bevatten. En probeer eens vaker vis te eten, dat kan in de paella, naast je aardappeltjes of in de wraps.

Rijst (bijvoorbeeld op maandag & dinsdag)

Rijst kun je op zoveel manieren eten. Rijst komt voor in verschillende vormen zoals witte rijst, basmati, wilde rijst etc. Hier geef ik wat overheerlijke rijst maaltijden als inspiratie: paella, risotto, jollof en (witte) nasi.
Paella vind ik zelf geen gerecht dat heel snel is klaargemaakt. Een hack is om alvast de rijst gaar te krijgen door eerst op te bakken en daarna te koken met voldoende vocht, kruiden en zeevruchten. De groenten kun je er alsnog bij gooien en mee laten garen.
Graag ontvang ik geen haatberichten van de echte Spanjaarden, dit is mijn manier om de paella sneller klaar te hebben als ik in tijdnood ben.

Super snel klaar

Het snelste rijstgerecht is witte of zilvervlies rijst met gewokte groenten. Je kookt de rijst in je ricecooker – lees: rijstkoker – en je wokt (je vlees plus) de groenten met een sojasaus in de wokpan. Klaar. Heb je geen zin in rijst zoals je het vandaag hebt gegeten? Maak er morgen een nasi van!
Kijk ook even op Amazon.nl voor een wokpan of rijstkoker.

Pasta (bijvoorbeeld woensdag & donderdag)

Ook pasta heb je in verschillende vormen zoals spaghetti en penne en je hebt verschillende soorten sauzen die je kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld carbonara saus of bolognese saus maken.
Ik plaats bami en andere soorten noedels voor het gemak ook bij de categorie pasta. Je kunt ook noedelsoep, pastasalade of een pasta ovenschotel maken, maar voor doordeweeks doe ik dat liever niet. Bij soep hoort er namelijk nog echt wat bij om de magen van mijn mannen goed te vullen.
En een ovenschotel kost me meer tijd dan ik zou willen. Dus dit bewaar ik liever voor het weekend.

Feest (bijvoorbeeld vrijdag)

Eind van de week is het moment voor een feestje in huis. En daar hoort een feestmaaltijd bij. Bespaar jezelf de moeite. Ik bedoel niet een deftig feestje met een driegangenmenu. Ik heb het over een maaltijd die je kinderen ook met plezier zullen eten.

Tapas thuis

Ik woon in Spanje en ik weet dat sommige gezinnen minimaal een keer per week buiten (of uit)eten. De kosten om in een restaurant of café te eten vallen – vergeleken met Nederland – zeker mee. Toch zullen wij er niet een standaard gewoonte ervan maken om telkens buiten de deur te eten.
Tapas kunnen we ook thuis eten. En, geloof me, het is vrij makkelijk, gevarieerd en ook nog eens gezond.

Snelle hapjes

Rauwkost (bijvoorbeeld stukjes komkommer of tomaten), eten uit een potje hahaha, en daarmee bedoel ik lekkere olijfjes. Stukjes kaas, plakjes worst, plakjes gekookt ei kunnen er ook bij en frietjes die je snel in airfryer maakt.
Dit is ook het moment om de kliekjes op te eten of om een pizza te delen. De pizza zal wel voorgebakken moeten zijn, die stop je tijdens het eten van de overige hapjes al in de oven.

Snel en gezond

Je kunt ook wraps maken of juist een couscous salade snel in elkaar flansen. Tijdens de koude dagen is een warme soep met wat brood uit de oven ook geweldig (als voorafje).
Zelf maak ik veel soep en vries het in. Elke keer kun je een pot soep ontdooien en opwarmen.

Uitgebreid koken (bijvoorbeeld zaterdag & zondag)

In het weekend heb je misschien meer tijd of zin om te koken. In de herfst en winter is een ovenschotel echt heerlijk! De warme lucht van de oven gebruik je meteen om de boel op te warmen.
Je kunt een ovenschotel maken met pasta of aardappelen als basis. Je kunt ook vlees braden in de oven. Echt heerlijk (maar een vega ovenschotel is ook lekker hoor). Je kunt samen met je kids voorafjes maken in de oven: bijvoorbeeld toastjes met wat olie, zout en knoflook of mini-pizza’s.

Laatste tip

Zorg ervoor dat je een klein arsenaal aan kruiden, specerijen en sauzen zoals soja thuis hebt. Heb ook standaard een voorraad aan bepaalde ingrediënten in huis. Zo kun je altijd wel een maaltijd voorbereiden als je een keer geen zin hebt om te koken.
Ik heb sowieso altijd wat diepvriesgroenten, maar ook groenten in blik zoals maïs of doperwtjes. Dat kun je bijvoorbeeld goed gebruiken in een witte nasi.
Heb jij nog budget tips en inspiratie wat het eten en de maaltijden betreft? Laat het even weten door een berichtje te sturen! Alvast bedankt! PS Schrijf je weekmenu op op je kalender, zodat je weet welke boodschappen je moet halen. 

Weekmenu

  • Pasta: denk aan penne carbonara en spaghetti bolognese of bami
  • Rijst: bijvoorbeeld paella, risotto, jollof en (witte) nasi
  • Tapas, salades, wraps
  • Aardappel ovenschotel en soep