Budgetvriendelijk trouwen doe je zo

Budgetvriendelijk trouwen doe je zo

Ik schat zo in dat mensen die misschien zouden willen trouwen, een partner hebben gevonden, toch hun ‘wedding on hold’ zetten vanwege de financiële status van de wereld. Moet je wel willen trouwen in tijden van crisis? Als je de liefde van je leven hebt gevonden en je wil verder als getrouwd koppel door het leven gaan, dan moet je gewoon die sprong – over de bezem – wagen.

Ik ben inmiddels langer dan 10 jaar getrouwd – toen was er ook een crisis – en hopelijk komen er nog wat decennia vol van liefde met dezelfde man. Over het algemeen vinden we elkaar nog steeds leuk en is de liefde door de jaren heen alleen maar toegenomen. Als ik mijn bruiloft opnieuw zou mogen doen, zou ik het wel anders aanpakken. Ahum, met de nadruk op ‘ik’ want manlief wilde er toen zoveel mogelijk mensen bij. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Maar is dat altijd een deugd?

Voor mij mocht het wel minder grootst. Dan is dat meteen mijn bonus bespaartip: als je minder mensen uitnodigt, hoef je minder uit te geven aan eten en drinken en heb je meer opties qua locaties. Al met al mag ik niet klagen: we hebben veel bespaard en gekregen. Hierbij mijn beste (bespaar)tips voor het begin van je huwelijk: de bruiloft.

1. Een bruiloft: prioriteren, budgetteren, plannen en doorspreken

Het is goed om samen na te gaan wat voor soort bruiloft je wil hebben. Als je dit helder voor ogen hebt, bepaalt dat ook de stijl van de grote dag. Het geeft meer richting in je zoektocht naar een trouwdag die past bij jouw/ jullie budget.

Vraag verschillende offertes op, maak een begroting, houd zoveel mogelijk alles bij: de financiële kant, maar ook de cadeautjes voor de mensen die helpen en maak zelfs een lijst van wie er allemaal wanneer op de foto moet.

Als je veel hebt geregeld aan de achterkant, scheelt het wat werk aan de voorkant. Tijdens je bruiloft moet je als bruidspaar niets willen regelen. Het is tijd om los te laten en te genieten. Met je ceremoniemeester heb je tenslotte eerder besproken wat en hoe je alles wil hebben. Neem die persoon daarom mee in je visie van die dag en maak een goed programma en draaiboek.

Begin ruim van te voren met plannen!

Bestel de LUNA familieplanner om je te helpen met plannen.

2. Trouwen in de herfst

Onze bruiloft was een mooi dag tijdens de herfstperiode. Ik zie weer de mooie herfstkleuren voor mij. De zon scheen prachtig die dag. Wij zijn dus buiten het trouwseizoen in het huwelijksbootje gestapt. Dat zorgde voor meer mogelijkheden qua trouwdatum, trouwzaal, kerk en feestplek.

3. Trouw-

Alles waar je ‘trouw’ of ‘bruids-‘ voor plaatst, wordt direct een stuk duurder. Een trouwjurk is duur. Ik had een nieuwe trouwjurk gekregen van mijn ouders, maar ik had het ook prima gevonden om naar andere alternatieven te kijken. Vaak wordt gezegd: je trouwt maar één keer. Dat wordt als argument gebruikt om veel uit te geven. Je kunt het ook zo zien: je trouwt maar een keer, dus heeft het nut om al je spaargeld in je bruiloft an sich te stoppen? Overigens laten de statistieken heel iets anders (hoe vaak hertrouwen mensen wel niet). Bespaar geld, zodat je meer in je huwelijk kunt stoppen. Misschien wil je langer op huwelijksreis – of juist helemaal niet.

Het meest lastige is misschien dat je elkaar als verloofd stel moet overtuigen om dezelfde (financiële) mindset voor je bruiloft te hebben. Een huwelijk is praten, praten, praten…. en compromissen sluiten.

Special trouwschoenen of bruidsschoenen had ik trouwens geskipt. Ik had online mooi witte schoenen besteld. Het zijn wel hoge hakken die ik niet meer aandoe. Tijdens onze zoektocht naar de perfecte trouwring zag ik dat deze ringen gigantisch duur zijn én de meeste vond ik niet mooi. Uiteindelijk hebben we onze witgouden ringen bij een Goudsmid laten maken en graveren.

4. Talenten: hulp van anderen

Een trouwboeket is prijzig. Mijn moeder had toen bloemschikken als hobby en met liefde wilde ze graag mijn trouwboeket (oh ja, ik had er 2) samenstellen. We hebben veel hulp gekregen van mensen op onze bruiloft. Haar en make-up, catering tijdens de lunch en receptie, hulp met het aankleden van de zaal etc. Bedenk van tevoren wat voor mate van professionaliteit je wil en wie je vraagt om je met bepaalde taken te helpen. Bespreek ook je wensen goed door en laat het duidelijk weten dat zij op die dag verantwoordelijk zijn voor dat onderdeel. Wees niet gierig, wees attent en geef wat je kunt missen om de supertalenten om je heen te bedanken.

Vraag niet je moeder of je zus om je ceremoniemeester te zijn. Wellicht doen ze dat heel graag, maar je zult ze daardoor weinig zien op de grote dag. En wil je juist niet alles met hen meemaken?

5. Vervoer / logistiek op de trouwdag

Als het om trouwen gaat, zijn wij mensen geneigd om alle beslissingen nogal emotioneel of sentimenteel te maken. Dat gold ook een beetje voor ons. We wilden graag op die dag beiden vanuit ons ouderlijk huis vertrekken en een dagdeel vieren in de plaats waar we langere tijd hebben gewoond. Het gevolg: onlogische routes ‘van Amsterdam naar Rotterdam’. Hoewel ik best tevreden ben over de verschillende locaties, zou ik toch aanbevelen om zo min mogelijk te reizen of je te verplaatsen op die dag.

6. Uitnodigingen en postzegels

We hebben zelf de uitnodigingen voor onze bruiloft ontworpen en laten drukken. Dat vond ik echt een goede set van ons. Alleen waren de kaarten te groot en te zwaar en moesten we daardoor meer postzegels op de enveloppen erop plakken. Jammer.

Bestel je trouwkaarten online.

7. Receptie, buffet en taart

Wij hadden een receptie en een buffet voor een grote groep mensen. Een buffet is goedkoper dan een diner. Eerlijk gezegd vond ik het wel een beetje te druk dat iedereen kon mee-eten. Dat was de wens nadrukkelijke wens van mijn geliefde. Het is soms geven en nemen.

Houd de bruidstaart zo klein als mogelijk. Die mag er perfect uitzien voor het aansnijdt moment. Niet iedereen hoeft een stukje van dezelfde gedecoreerde taart. Je kunt dus ook een eenvoudige en voorgesneden taart (van 1 laag) naast jouw bruidstaart hebben.

8. Meer online

Regel zoveel mogelijk online, stuur je ‘save to date’ en ‘reminders’ per mail op. Ik wilde perse na de bruiloft iedere gast een bedankje geven. Achteraf gezien had ik dat gewoon niet moeten doen. Ik had ook een mailtje kunnen uitsturen met fotootje van ons op het strand. Of bij de receptie een grote pot met snoepjes kunnen plaatsen. Keep it simple.

9. Lenen

Zelf heb ik – voor zover ik me dat kan herinneren – niets geleend op mijn bruiloft. Ik heb wel een keer mijn trouwjasje (bontjasje, bolero) en hoepel uitgeleend. Dat scheelde een ander bruidspaar weer wat geld. Super. Extra tip: koop accessoires (zoals een stola / omslagdoek) die je na je bruiloft ook weer kunt gebruiken.

10. Schrap

We hadden veel bijzondere dingen zoals mooie locaties, een trouwauto, trouwkleding, hotelovernachting en huwelijksreis etc. Dit zorgde ervoor dat weer andere zaken niet meer in ons budget paste zoals de hele tijd een groot aanbod van alcohol voor onze gasten. Keuzes, keuzes.

Welke keuzes heb jij gemaakt of ga jij maken?

Dit is echt de laatste tip: ga op jouw manier trouwen, doe het zoals bij jou past (ha, en bij je partner natuurlijk). 

Ik hoop dat je veel bruiloft inspiratie of anders gezegd trouwbudget ideeën hebt opgedaan. Heb je nog een tip? Neem dan contact met mij op en laat het mij weten.